Missie & Visie

Fanparticipatie via een “Gouden Aandeel”

Het Pallieter Supporterscollectief werkt via het principe 1 lid = 1 stem. En elke supporter van K. Lyra-Lierse kan toetreden als lid. Via dit principe krijgen de supporters stemrecht over zaken zoals de naam van de club, de clubkleuren, de wedstrijdshirts, een eventuele verhuis naar een nieuw stadion, enz. Daarmee hebben de supporters van K. Lyra-Lierse vanaf heden een Golden Share of “Gouden Aandeel” in handen.

Daarnaast gaat de fanparticipatie nog een stapje verder. In twee luiken. In de Raad van Bestuur van K. Lyra-Lierse zetelen 2 supporters. Zij krijgen een waarnemende en adviserende functie binnen het clubbestuur en worden door de leden van het Supporterscollectief verkozen. Daarnaast zal het collectief ook een afvaardiging hebben binnen de Algemene Vergadering van de club. Deze afvaardiging kan overigens niet uitgesloten worden door andere leden van de Algemene Vergadering van K. Lyra-Lierse. De supporters hebben dus de volledige zekerheid over hun stem binnen de club.

Deze manier van fanparticipatie is tevens een instrument van de club om de supporters voldoende transparant te informeren van de werking binnen de club. Ook op budgettair vlak. Elk jaar krijgen de leden van het Supporterscollectief bij de start van het seizoen inzage in de budgettering, dewelke wordt voorzien door het clubbestuur. Worden daar de lonen van elke speler dan op tafel gelegd? Neen, dat blijft uiteraard confidentieel tussen de speler en de club zelf. Maar de supporters kunnen wel op die manier een vinger aan de pols houden wat betreft de evolutie van de loonmassa, de kosten die gemaakt worden voor infrastructurele werken, enz. Hierdoor dienen de fans niet te wachten op de publicatie van de geconsolideerde jaarrekening, die vaak pas een jaar na het desbetreffende seizoen beschikbaar is.

Ondanks de nauwe samenwerking, blijven beide entiteiten natuurlijk wel steeds hun eigen werking en boekhouding beheren. De taak van K. Lyra-Lierse blijft erin bestaan om voetbal aan te bieden, de taak van het Pallieter Supporterscollectief richt zich op het behartigen van de belangen van de supporters.

Ondertussen brachten zowel het voormalige K. Lyra-Lierse als het Pallieter Supporterscollectief de nodige documenten hiervoor in orde en zijn de stemrechten voor de supporters nu ook statutair verankerd binnen de club.

Gelijkaardige structuren omtrent fanparticipatie zien we niet enkel in het buitenland (bijvoorbeeld bij sommige Bundesligaclubs), maar ook in België (zoals bijvoorbeeld bij YR KV Mechelen, Eendracht Aalst en Yellow-Blue SK Beveren. In veel gevallen met succes.

 

De supporters als toekomstige mede-eigenaars van hún club

Op dit moment is K. Lyra-Lierse een vzw. Elke vzw is per definitie “eigendom” van de leden die er deel van uitmaken. Wanneer de club zich echter zou omvormen naar een vennootschap, blijven dezelfde rechten die onder het Gouden Aandeel vallen in handen van de supporters. Het Supporterscollectief verwerft op dat moment een aandeel in een uitzonderlijke categorie.

Verder wordt er nog een andere dimensie toegevoegd: het voorkooprecht op aandelen. Hierdoor kunnen de supporters als eerste aanspraak maken op de aandelen van hun club wanneer deze verkocht worden. Hoe worden deze aandelen aangekocht? Simpel. Bij elk lidmaatschap wordt het toetredingsgeld op een geblokkeerde rekening gestort. Op die manier zorgt elke extra lid voor een nieuwe bijdrage in de spaarpot van het Supporterscollectief, waarmee de fans later hun gewicht binnen de club nog kunnen vergroten.

Daar bovenop zorgt een voorkooprecht ervoor dat de supporters schimmige investeerders kunnen buiten houden. Een voorzorgsmaatregel.

Betekent dit dat er geen investeerders of andere aandeelhouders welkom zijn bij K. Lyra-Lierse? Neen. Integendeel. Deze maatregelen zorgen er immers voor dat de kans groter is dat eventuele investeerders met de juiste beweegredenen in de club stappen.

 

Een focus op de community

Naast de participatie van de supporters binnen K. Lyra-Lierse, wil het Pallieter Supporterscollectief zich ook inzetten voor de uitbouw van communitywerking. Daaronder wordt verstaan dat zowel de club als de vzw zich zullen inzetten voor goede doelen en het ondersteunen van sociale projecten in de stad Lier en de regio. Op dit moment wordt hiervoor reeds een cel communitywerking op poten gezet binnen het Pallieter Supporterscollectief. Een deel van het jaarlijkse werkingsgeld zal hieraan gespendeerd worden.

 

Hoe lid worden?

Een lidmaatschap kan aangegaan worden via deze website en wel op de pagina ‘Lid worden’.

 

Gesteund door een internationaal netwerk

Het Pallieter Supporterscollectief krijgt de actieve steun van SD Europe, een non-profitorganisatie die in 2007 werd opgericht met de steun van de UEFA en momenteel actief is in 38 landen. SD Europe is een autoriteit inzake fanparticipatie helpt clubafgevaardigden en supportersinitiatieven om op een duurzame, democratische manier en via goed bestuur hun clubs stappen voorwaarts te laten zetten.

Lyra-Lierse komt zo mee in het gezelschap van onder andere Schalke 04 (Duitsland), F.C. Sankt Pauli (Duitsland), Malmö F.F. (Zweden), Cork City F.C. (Ierland), F.C. United of Manchester (Engeland) en vele andere clubs waarmee SD Europe samen werkt.

Volg ons!

Laat je stem horen!

Adres

Herenboslaan 54
2500 Lier (Koningshooikt)

Gegevens PSC

info@pallieters.be
IBAN BE83 7370 4555 8115