Raak niet aan de ziel van het amateurvoetbal


Mededeling Pallieter Supporterscollectief n.a.v. akkoord om U23-teams profclubs te integreren in het amateurvoetbal


Verbazing. Ontgoocheling. Woede. Dat waren, in volgorde, onze gevoelens toen we de communicatie lazen van Voetbal Vlaanderen (VV), hun Franstalige tegenhanger ACFF en de Pro League. Volgens een akkoord tussen deze voetbalfederaties worden vanaf het seizoen 2022-23 tot veertien U23-teams van de profclubs geïntegreerd in 1B Pro League en de twee hoogste amateurreeksen. Het Pallieter Supporterscollectief is in deze discussie principieel: beloftenteams van profclubs horen niet thuis in de amateurreeksen.

PSC heeft ernstige vragen bij hoe dit akkoord tot stand kwam. Volgens onze informatie werd nooit naar een officieel standpunt van onze club K. Lyra-Lierse gevraagd. Evenmin is ze op de hoogte van de inhoud van het akkoord. Voor een federatie die het amateurvoetbal in de breedte vertegenwoordigt, is het beschamend dat VV geen brede consultatie- en stemmingsronde hield bij de clubs. “Overleg, transparantie en synergie vormen de rode draad”, lezen we in het Beleidsplan 2021-2024 van VV. De praktijk lijkt de mooie woorden niet te volgen.

De drie federaties spreken van “een historisch akkoord na maanden onderhandelen”. In de pers maakt VV zich sterk dat de beslissing “de amateurreeksen sterker zal maken.” Of dat zo is, durven we betwijfelen, maar het is niet eens de essentie. Dit gaat om de ziel van het amateurvoetbal.

Ten eerste raakt het aan de charme van dat amateurvoetbal. Profclubs en hun beloftenteams horen daar niet bij. Amateurvoetbal, dat is een regionale derby. Dat is op verplaatsing trekken naar nog onbekende en soms aftandse stadions. Dat is de gemoedelijke verwelkoming in knusse kantines. De invoering van U23-teams in de amateurreeksen is een potentiële bedreiging voor de diversiteit aan (traditie)clubs in onze lagere reeksen.

Ten tweede: de lagere reeksen zijn ingedeeld op basis van sportieve verdienste. Als je kampioen speelt, stijg je. Na een slecht seizoen kan je degraderen. Als je U23-teams aan deze reeksen toevoegt, ondermijn je de sportieve basiswaarden waarop onze voetbalpiramide is gebouwd. Dat is een slag in het gezicht van alle clubs die op sportieve wijze hun plek in de voetbalpiramide hebben afgedwongen.

Ten derde vrezen we het competitieverstorend effect. Beloftenteams die níet kunnen promoveren of degraderen, hollen de competitie uit. Als ze dat wél kunnen, riskeren ze op termijn samen te klitten in één of twee reeksen. De sterk wisselende spelerskernen van U23-teams dreigen bovendien de competitie te vervalsen. Tref in je degradatie- of titelstrijd als amateurclub maar eens ploeg waar plots twee doorwinterde profs meespelen. In zekere zin beïnvloeden de profclubs zo het sportieve verloop van de amateurcompetities.

Voor de supporters is er, tot slot, geen meerwaarde. We dagen VV uit een representatief staal amateurclubsupporters te vinden dat wedstrijden tegen de U23 van profclubs interessant vindt. De U23-teams brengen zelf nauwelijks fans mee. Dat alles heeft financiële gevolgen voor de amateurclubs: minder bezoekers en lagere matchinkomsten. Doodzonde, aangezien het voetbal in de lagere reeksen aan een revival bezig is. Heel wat clubs trekken tweewekelijks met meer fans op verplaatsing dan sommige Pro Leagueploegen.

Samengevat? Voetbal Vlaanderen, jullie laten niet enkel de clubs – jullie eigen leden – in de kou staan, maar eenieder die z’n lokale amateurclub een warm hart toedraagt. Jullie basiswaarden van een faire competitie en ethische besluitvorming laten jullie met dit akkoord in de steek.

#AgainstModernFootball #FootballForFans